Амфитеатар

Поред храма светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи 2019. године је саграђен амфитеатар у коме се одржавају духовни и културни догађаји који су веома посећени. Амфитеатар је подигнут поводом 800 година Аутокефалности Српске Цркве, а у част светога Саве, нашег духовног оца. Бања Ковиљача и околина добила је
дивно место за одржавање духовних и културних
светковина.

Највећа заслуга за градњу амфитеатра припада Црквеноопштинском управном одбору Бања Ковиљача, кога чине млади породични људи који имају јаку веру и велику љубав према својој Цркви, који су уложили велики труд и уз помоћ многих племенитих људи са свештенством саградили амфитеатар.

Све је урађено са љубављу, много труда и материјалних срестава, са природним материјалима у духу храма и порте. Са било којег места у амфитеатру да погледате видите храм као на длану, који се уздиже у небеса, а испред људи који славе Бога, казују живу реч, поју песму и играју коло.

На дан преподобне мајке Параскеве 27. октобра 2019. године, а поводом осам векова самосталности Српске Православне Цркве одржана је Академија и свечано отворен амфитеатра.

Амфитеатар са 310 места, био је испуњен до последњег, а многи су стајали са стране или око њега желећи да виде богат уметнички програм који је изведен. Била је то ‘’велика свечаност и велики дан’’ када је званично отварен амфитеатар који је завршен за непуна два месеца,
а уз који су урађене и две чесме са иконама, као и комплетна расвета на њему и цркви.

У програму су учествовали Српски православни појци, глумац и редитељ Радош Бајић, гимназијалка Оливера Нинић, КУД “Караџић”, Црквени хор “Сабор српских светитеља” из Бање Ковиљаче и Дечји хор “Сретење Господње” из Горње Ковиљаче.