Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче

Црквени хор „Сабор српских светитеља“ из Бање Ковиљаче основан је са благословом епископа шабачког Господина Лаврентија 12.септембра 2004. године при храму „Св.апостола Петра и Павла“ у Бањи Ковиљачи на иницијативу свештенства, а диригент, од самог оснивања хора, је протођакон Зоран Кокановић. Хор је за своје патроне и заступнике пред Господом изабрао Свете српске архијереје од Светог Саве до дана.

Певајући на светим Литургијама, концертима и другим јавним наступима, чланови хора умножавају таланте од Бога им дароване и приносе жртву свог труда на олтар цркве Христове. Велика већина певача никада раније није имала никакво хорско искуство и до сада је кроз хор прошло око 40 певача. Данас у хору активно пева око 25 појаца.

Од када је основан црквени хор па до данас, хорске пробе се редовно одржавају два пута недељно уз два краћа годишња распуста од десетак дана, после Божића и после храмовне славе „Св.апостола Петра и Павла“.. На репертоару хора се налази скоро комплетна Литургија Стевана Стојановића Мокрањца, али због мањег броја певача у хору, који углавном броји од 20 до 25, прилагођен је избор композиција камерном ансамблу и то је комбинација музичких дела српских и руских композитора. У последњих неколико година, асистент диригента је Даница Кокановић. Приликом увежбавања нових композиција раде се одвојене пробе. Такав начин рада даје веома добре резултате и композиције се много брже савладавају. Приоритет хора је појање на Литургијама. Хор сваку другу недељу пева на Литургији, као и на све велике црквене празнике у храму у Бањи Ковиљачи, али и у другим храмовима и манастирима у нашој и осталим епархијама. Поред појања на Богослужењима хор је активан на концертима и другим јавним наступима у Бањи Ковиљачи и Лозници..

Крајем јула 2008. године, на позив митрополита пловдивског Николаја и градоначелника Првомаја, хор је отпутовао у суседну Бугарску. У Пловдиву и Првомају је имао неколико изузетно запажених наступа и веома успешно је представио нашу Цркву и наш народ, као и нашу богату културу и наслеђе. Хор је имао и веома запажен наступ на Госпојинским сусретима црквених хорова у Ваљеву на празник Рођења Пресвете Богородице 2008. и 2014. године и у Сребреници у Републици Српској 2008. и 2009. године на целовечерњим концертима. Током 2009. године хор је наступао у Братунцу (Р.Српска) на Светосавској академији и у Руми на Видовданским сусретима.

Период од 2011. до 2017. године обележен је са доста концерата и путовања у Бијељину, Мали Зворник, Љубовију, Тополу, Крушевац, Шабац као и значајне светиње СПЦ-е, манастире: Студеницу, Пустињу, Сасе, Тавну, Троношу, Ваведење у Овчару, Бањску, Грачаницу, Архангеле, Богородицу Љевишку у Призрену, Дечане, Пећку Патријаршију, као и православну Грузију и њене древне светиње.

Највећа награда и признање за хор је велики број људи који прате наш рад и посећују наше Васкршње концерте и Саборовање хорова. У зависности од места где се одржавају, сваки концерт је испуњен скоро до последњег места.

У Бијељини 2009, 2011, и 2015. године на фестивалу „Мајске музичке свечаности“ црквени хор „Сабора српских светитеља“ је освојио две сребрне и једну златну медаљу у категорији камерних хорова. Свој четворогодишњи рад хор је крунисао Концертом духовне и световне музике 5. октобра 2008. године у великој дворани Кур-салона у Бањи Ковиљачи. Гости концерта били су епископ ваљевски Г.Милутин и свештеници бугарског града Првомаја.

На дан хорске славе 2009. године установљено је Саборовање хорова које се одржава сваке године где долазе хорови из других градова и крајева и наступају у Бањи Ковиљачи.